Over de kiwibes
De kiwibes
De Actinidia arguta of kiwibes is een kleine kiwivrucht die volledig, dus met schil, kan gegeten worden en bevat zoals de gewone kiwi zoet vruchtvlees en een hoog gehalte aan vitamine C. De verschillende cultivars zorgen voor variatie in vorm en kleur van de vruchten.
nieuws

Het was alweer een mooi kiwibes seizoen met heerlijke vruchten. Dit jaar oogsten we met de telersgroep van UGent-HoGent meer dan 110.000 kg van deze gezonde snoepjes !

 

De hedendaagse consument leidt een druk leven en is voortdurend op zoek naar gezonde en smakelijke voedingsmiddelen die snel en gemakkelijk te eten en bovendien voedzaam zijn. De Actinidia arguta of kiwibes voldoet aan deze eisen.
De kiwivruchten die bij ons worden verkocht (Actinidia deliciosa, A. chinensis), zijn meestal geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Italië, of Frankrijk. En zijn typische producten van warmere klimaten. De kiwibes daarentegen kan in België in openlucht geteeld worden. Voor deze plant, ook wel siberische kiwi genoemd, heerst hier namelijk het ideale klimaat, mits toepassing van enkele teelttechnische maatregelen.

De commerciële productie van deze kiwibesvruchten is relatief nieuw. De wijze van productie is grotendeels overgenomen van deze van de Actinidia deliciosa, maar verschilt toch op een aantal punten. In enkele landen zijn veel kleinere plantages in ontwikkeling en hier en daar hebben liefhebbers een kiwibesplant in de tuin.

Mits enkele teelttechnische maatregelen in acht te nemen, is het mogelijk een redelijke oogst te bekomen in de maanden september - oktober. Een belangrijk ecologisch (en economisch!) aspect is dat er weinig ziekten en plagen gekend zijn die de plant belagen.

in de kijker
Lekker en gezond
De oogst zit erop. De voorbereiding van het nieuwe seizoen is reeds op gang getrokken. Veiling Hoogstraten zet nu reeds alles in het werk om de lekkere en gezonde kiwibessen volgend jaar in de winkels te brengen in samenwerking met de kiwibesgroep UGent-HoGent.
Lees meer...

RESEARCH
het eerste wetenschappelijk werk over de teelt van de kiwibes in Belgiƫ gebeurde aan de Hogeschool Gent, dept. Biowetenschappen. Na de integratie van de masteropleidingen aan de universiteiten ging het werk verder door aan de Universiteit Gent, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Toegepaste biowetenschappen.
Lees meer...
Over de kiwibesBotanische infoGezonde feitenReceptenInfoformulier