Botanische informatie
Actinidia arguta
Het is een van de meest wijdverspreide van het geslacht Actinidia. Ze werden gevonden in het oosten van Siberië, Korea, Japan, Oost-Rusland en China. Ze worden aangetroffen op een hoogte van 150 m tot 3500 m boven de zeespiegel.
nieuws

Het was alweer een mooi kiwibes seizoen met heerlijke vruchten. Dit jaar oogsten we met de telersgroep van UGent-HoGent meer dan 110.000 kg van deze gezonde snoepjes !

 

Bladeren
Net zoals de meeste Actinidia- soorten is de A. arguta een klimplant. De bladeren zijn eivormig, langwerpig en gewoonlijk getand met een lange steel. De lengte van het blad varieert van 6 tot 12 cm en de breedte schommelt tussen de 5 en 10 cm. Naar de groeipunt toe loopt het blad zeer snel op een spits uit. Aan de basis zijn de bladeren afgerond tot licht hartvormig. Ze zijn symmetrisch of licht asymmetrisch, donkergroen en licht behaard in de oksels van de nerven. De bladstelen kunnen variëren van 3 à 6 cm tot 10 cm.

Bloemen
De meeste A. arguta’s zijn tweehuizig waardoor gescheiden vrouwelijke en mannelijke planten vereist zijn voor de vruchtzetting.
De bloemen zijn het betrouwbaarste verschil voor een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke planten. Zonder bloemen is het maken van een onderscheid bijna onmogelijk.
De bloemblaadjes hebben een kleur die varieert van groenachtig wit tot crèmekleurig. De antheren zijn donker zwart tot donker paars. De bloemen ontstaan altijd in de bladoksels van zijscheuten van éénjarige twijgen. De bloemstelen dragen 1 tot 7 bloemen, een bloem heeft een diameter van ongeveer 1,2 tot 2 cm
De bloei begint tussen eind mei en begin juni in Vlaanderen en duurt een 10-tal dagen.

Vruchten
De vruchten van Actinidia arguta zijn kleiner dan deze van de commerciële kiwivruchten, zoals de A. deliciosa en de A. chinensis . Ze hebben de grootte van een druif en hebben een zachte schil. De A. arguta heeft een eenvoudige schil die bestaat uit een epidermis met een dikke cuticula en onderliggende hypodermis. Er staan geen haartjes op waardoor de schil eetbaar is in tegenstelling tot de “gewone” kiwi. De vruchtvormen van de verschillende soorten variëren van bolrond naar eivormig en van elliptisch tot cilindrisch.
Het vruchtvlees is zacht en sappig en heeft een uitgesproken zoete smaak. Er zitten tientallen tot honderden kleine, donkere pitjes (zaden) van ca. 2,5 mm in verborgen. Het vruchtvlees is vaak groen, maar er bestaan ook rassen met een uitgesproken rood-paarse kleur.

.
in de kijker
Lekker en gezond
De oogst zit erop. De voorbereiding van het nieuwe seizoen is reeds op gang getrokken. Veiling Hoogstraten zet nu reeds alles in het werk om de lekkere en gezonde kiwibessen volgend jaar in de winkels te brengen in samenwerking met de kiwibesgroep UGent-HoGent.
Lees meer...

RESEARCH
het eerste wetenschappelijk werk over de teelt van de kiwibes in Belgiƫ gebeurde aan de Hogeschool Gent, dept. Biowetenschappen. Na de integratie van de masteropleidingen aan de universiteiten ging het werk verder door aan de Universiteit Gent, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Toegepaste biowetenschappen.
Lees meer...
Over de kiwibesBotanische infoGezonde feitenReceptenInfoformulier