Gezonde feiten
Gezondheid!
De A. arguta is een vrucht die rijk is aan vitamine C. Ze bevat een overvloedige hoeveelheid aan polyfenolen (anti-oxidanten) met daarnaast heel wat nuttige mineralen zoals calcium, magnesium en mangaan
nieuws

Het was alweer een mooi kiwibes seizoen met heerlijke vruchten. Dit jaar oogsten we met de telersgroep van UGent-HoGent meer dan 110.000 kg van deze gezonde snoepjes !

 
Een aantal factoren beïnvloeden de samenstelling en de kwaliteit van de bessen zoals het teeltsysteem, de plaats van de vrucht in de struik, de voedingstoestand van de planten, het seizoen en de plaats. In elk geval kunnen we stellen dat de kiwibes rijk is aan vitamine C. Afhankelijk van het ras varieert dit tussen tot 40 – 165 mg/100 g. Hun vitamine C gehalte is gemiddeld tweemaal zo groot als dat in citroen en 50 keer dat van appel.
De kiwibes bevat ongeveer 300 ppm totaal polyfenolen. Dit is 1,4 keer meer dan de hoeveelheid in een kiwi en 8,8 keer meer dan in een appel. Polyfenolen in het voedsel hebben een positief effect op de menselijke gezondheid. De polyfenolen zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van vrije radicalen. Vrije radicalen worden in het menselijke lichaam geproduceerd tijdens fysiologische en biochemische processen. Deze zouden ziekten en kanker veroorzaken indien ze niet werden verwijderd uit ons lichaam. Vruchten die deze stoffen als het ware onschadelijk kunnen maken, worden als gezonde vruchten beschouwd.
De A. arguta bevat drie soorten suiker: glucose, fructose en sucrose. Ze komen in een gelijke verhouding voor. De gewone kiwi (Hayward) bevat daarentegen hoofdzakelijk glucose en fructose.
in de kijker
Lekker en gezond
De oogst zit erop. De voorbereiding van het nieuwe seizoen is reeds op gang getrokken. Veiling Hoogstraten zet nu reeds alles in het werk om de lekkere en gezonde kiwibessen volgend jaar in de winkels te brengen in samenwerking met de kiwibesgroep UGent-HoGent.
Lees meer...

RESEARCH
het eerste wetenschappelijk werk over de teelt van de kiwibes in Belgiƫ gebeurde aan de Hogeschool Gent, dept. Biowetenschappen. Na de integratie van de masteropleidingen aan de universiteiten ging het werk verder door aan de Universiteit Gent, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Toegepaste biowetenschappen.
Lees meer...
Over de kiwibesBotanische infoGezonde feitenReceptenInfoformulier